Tag Archives: Victor van den Berg

A grand ballroom for the elegant entertainer

Victor van den Berg has a penchant for crafting ornate rooms with fantastic flooring. Victor’s latest creation is this ballroom with a stately swagger that makes us feel like dancing. The ivory columns framing the back wall are full of flashy style. The grand piano makes for a perfect centerpiece, with keys built from a combination of regular and jumper plates. And, of course, Victor’s talent for tile makes for a wonderful waltzing venue.

Lego MOC: Moonlight Sonata

Dutch kitchen design from a not yet forgotten time

As a Dutch guy I just had to feature this Dutch LEGO kitchen creation by Victor van den Berg. It reminds me of paintings by Jan Steen, but then tidied up. In the Netherlands, we even have a saying about it. It’s called ‘A household like Jan Steen’s’, which means a really messy household. This however does not apply to Victor’s creation. It looks very sleek and well designed. We can spot a lot of Dutch interior trends from a distant past. Delfts blue tiling, elaborately carved wooden furniture and the tableware on display on wooden shelves throughout the entire house. It makes me reminisce about my sweet grandmother’s home and the smell of freshly baked pies.

The Old Dutch Kitchen Lego MOC

A room built for concocting

No one sets a LEGO scene quite like Victor van den Berg! I mean, check out the old-school laboratory he’s brewed up! Each flask and beaker are carefully placed on the table, drawers overflowing with ingredients, and a wall of shelves loaded with tinctures and concentrates adorn this gorgeous room. Brown arches and pillars carve paths through the dark tan bricks, above a floor tiled to complement the multicolored bottled spread throughout the lab. Add all that to the lived-in touches of the workspace like the armchair in the corner or the cord of wood in a crate next to the wrought iron fireplace, and the space radiates a homey charm.

The Lab Room

But nothing adds warmth to this workspace like Victor’s excellent use of light. From the fireplace, the hanging lanterns, and especially the windows to the rear of the space, light illuminates the build in an uneven and realistic manner. But the focal point has got to be the sunlight pouring in through the skylight. It highlights all the detailed instruments and vials on the central table, best viewed in the photo below. As someone who’s put in a couple of years standing at the lab bench and read a few too many books on the history of science, the equipment here is spot-on for that of the age. Nothing like determining the index of refraction the old-fashioned way!

The Lab Room